Pollennapló

  • PDF

 pol cimer

Bajai Járási Hivatal

JÁRÁSI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZETE

Pollennaplóról szóló tájékoztatás

 

            Az allergia napjainkban népbetegségnek tekinthető, hisz a világon 400 millió, ebből hazánkban több mint 2 millió ember szenved az allergiás tünetektől.

A parlagfűre- ami az egyik legerősebb allergén - Magyarországon például a lakosság körülbelül 50%-a érzékeny, ami messze a legmagasabb arány a vizsgált európai államok között.  Bár az érzékenység nem jelenti azt, hogy minden második ember allergiás is a parlagfűre Magyarországon, de  mivel az allergiás megbetegedés első lépcsője az érzékennyé válás,  nagy az  esélye az allergia kialakulásának is.

 pol kep

Az idei évben az OKI ismét a segítségünket kéri a pollennapló minél szélesebb körben történő terjesztésére.

 

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) – és a Bécsi Egyetem közös együttműködésének eredménye a „Pollennapló” mely magyar nyelvű honlap, elérhetősége: www.pollendiary.com/Phd/hu Ezen az oldalon az allergiások egy gyors és ingyenes regisztrációt követően személyre szabottan tájékozódhatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéseiről. Ennek segítségével nyomon követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási helye közelében mértek. A tartózkodási helyet az allergiás adja meg, az adatbázis egész Európára érvényes. Ha valaki nem tudja, hogy mire allergiás, akkor a napló segítségével akár ezt is kiderítheti.

 

Az OKI közleménye szerint a honlapon megjelenő adatok pollencsapdák anyagából, mikroszkópos elemzéssel készültek, melyet a szakemberek heti egy alkalommal végeznek el. A felhasználónak a tüneteket az érintett testrészekre – tehát szem, orr, stb. – vonatkozóan, illetve a tünetek súlyossága szerint, több fokozatban lehet megadnia, és az adatbázisból kiderítheti, milyen pollen okozza ezeket.

 

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a „Pollennapló” tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést.

 

Baja, 2015.02.02.

                                                           Tisztelettel:

                                                                                                 Dr. Mészáros Katalin

                                                                                                   járási tisztifőorvos

 

6500, Baja, Kolozsvár u. 1. Pf: 11.

79/428-050

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

78/321-634